example

Články

Fenomén zvaný Šmoulové

Články
07.12.2013 | zobrazeno 2843x
Fenomén zvaný Šmoulové
Hodnocení: 

Znáte někoho, kdo by nikdy neslyšel o Šmoulech? My tedy ne. Modré postavičky z dílny belgického kreslíře známého jako Peyo patří mezi nejoblíbenější pohádkové hrdiny už více než padesát let.


 

Malí modří trpaslíci se poprvé objevili na konci padesátých let 20. století v belgickém komiksu Johan & Pirlouit a nedlouho poté ožili ve vlastním příběhu v časopisu Le Journal de Spirou. Od té doby popularita Šmoulů stále rostla. Objevili se v komiksech, filmech, seriálu. I v dnešní době patří mezi nejoblíbenější dětské hrdiny. Prodávají se rozličné hračky, počítačové hry, točí se 3D filmy.

 

Šmoulové

Šmoulí rodinka

 

Nabízí se otázka, čím si modří hrdinové získali srdce milionů diváků a čtenářů po celém světě. Zřejmě jednoduchostí příběhu, díky čemuž děj pochopí i ti nejmenší, neskutečným optimismem a hrdinskými činy. Šmoulové názorně ukazují, že nikdo není dokonalý, což však nebrání v tom, dokázat mnohé. Šmoulové se mají rádi i s chybami a negativními vlastnostmi. Z těch ostatně často udělají přednost. A v neposlední řadě si odpouštějí.

 

Šmoulové

Šmoulí vesnička

 

Jako v jiných pohádkách, ani zde nechybí záporné postavy. Zlý Gargamel a jeho kocour Azrael obstarávají v příbězích notnou dávku napětí. Ale… Ač jsou kladné a záporné postavy na první pohled zřejmé, Šmoulí dobrodružství ukazují, že nic není černobílé. Nejednou nám je v příběhu líto Azraela i Gargamela. A i přes neutuchající šmoulí optimismus asi žádný z malých modrých hrdinů není ideální vzor ctnosti. Takový Mrzout by sám o sobě mohl být místy lehce zaměnitelný s nepříliš kladným hrdinou.

 

Peyo do svých pohádkových příběhů vdechl lidskost s jejími přednostmi i chybami. Malé čtenáře a diváky naučil nenásilnou formou mnohé. A hlavně, jeho příběhy jsou stále aktuální, ačkoli vznikaly před několika desítkami let.

 

Film Šmoulové 2

   Film Šmoulové 2          Photo © Sony Pictures Animation

 

 

Rozhodně nemáme v plánu pouštět se do hlubších rozborů šmoulích příběhů, ale malé ohlédnutí snad neuškodilo, navíc v době, kdy už brzy uplyne 21 let od úmrtí Peya. Ten zemřel 24. prosince 1992 ve věku 64 let na infarkt.

 

O světě a životě Šmoulů se můžete dozvědět více v knize Šmoulové a jejich svět, která bezpochyby potěší malé i velké šmoulí fanoušky. V knižní podobě najdete i animované filmy – Šmoulové a Šmoulové 2 Únos Šmoulinky a samozřejmě řadu klasických komiksových příběhů.



Celoroční úsporné venkovní vířivky od Villeroy & Boch a také originál Jacuzzi vířivé vany. | Digitalizace VHS a převod VHS nejen Praha, Ostrava, Olomouc, Brno.. a také Hi8, 8mm, Digital8, 8mm filmů, 16mm filmů s vylepšením obrazu i zvuku na profesionálních VHS videopřehrávačích. |