example

Články

Jak Krtek k popularitě přišel

Články
17.12.2013 | zobrazeno 2661x
Jak Krtek k popularitě přišel
Hodnocení: 

Není mnoho pohádkových postav, které by se zaryly do paměti tak, jako Krteček Zdeňka Milera. Příběhy o Krtkovi jsme četli jako děti, dnes je čtou naši potomci a je dost pravděpodobné, že se budou zamlouvat i jejich dětem. V záplavě nejrůznějších kreslených a animovaných postaviček se Krtek neztrácí. Naopak je výjimečný, nezaměnitelný. A to v mnoha ohledech. Nemá žádné originální jméno, ale jako Krtek či Krteček je znám všem.

 

 

Okouzlující Krtkův příběh se zrodil v 50 letech 20. století. První díl animovaného seriálu s Krtkem v hlavní roli nesl název Jak Krtek ke kalhotkám přišel. Objevily se v něm i další zvířecí postavy, např. žába, čáp či rak. Jako přátelé malého pohádkového hrdiny se pak zvířátka objevila v dalších dílech. S těmi prvními Krtkův „tatínek“ Zdeněk Miler nespěchal. Druhý příběh Krtek a autíčko spatřil světlo světa o šest let později než díl první. Následovala řada úspěšných a nezapomenutelných příběhů. Mezi nejznámější patří Krtek a raketa nebo Krtek a sněhulák. Poslední Krtkova dobrodružství vznikla na přelomu 20. a 21. století.

 

Animované příběhy s Krtečkem se nesetkaly s úspěchem jen u nás. Obliba postavičky, která se jako jedna z mála v době svého vzniku neobjevovala v pohádkách studia Walt Disney, daleko přesáhla hranice naší vlasti. K tomu přispěl i fakt, že Krteček, pomineme-li první díl, nemluví, používá jen citoslovce. Nepotřebuje vyprávět složité příběhy, aby zaujal. Je srozumitelný pro všechny děti již od raného věku. Spolu s bohatou mimikou a gestikulací postavičky byl úspěch u nejmenších diváků zaručen. A nejen u nich. Kteří rodiče neocení, když jejich potomka zaujme něco milého, přátelského a dokonce poučného?

 

 

Krteček s kalhotkami

Krteček                                              Zdroj: Česká televize
   

Na popularitu animovaných příběhů navázala řada dětských knih, hraček a her. Příběhy o Krtkovi jsou často právě ty první, které se dětským čtenářům dostanou do ruky a jako první je zhlédnou přes televizní obrazovky. Alespoň v tom lepším případě. Doufejme, že dětí, které vyrostly na Krtečkovi, bude i v budoucnu stále dosti…



Celoroční úsporné venkovní vířivky od Villeroy & Boch a také originál Jacuzzi vířivé vany. | Digitalizace VHS a převod VHS nejen Praha, Ostrava, Olomouc, Brno.. a také Hi8, 8mm, Digital8, 8mm filmů, 16mm filmů s vylepšením obrazu i zvuku na profesionálních VHS videopřehrávačích. |