example

Články

Šťastné a veselé? Ne. Zmrzlé a zelené!

Články
19.12.2013 | zobrazeno 2020x
Šťastné a veselé? Ne. Zmrzlé a zelené!
Hodnocení: 

 

Hrdiny pohádek Doba Ledová, Grinch, Garfield, Horton a Na vlásku jistě moc dobře znáte, ale věděli jste, že..?


Grinch

Grinch (2000)                                Photo © 2000 Universal Studios 

 

Není snad nikdo, kdo by neznal hrdiny pohádek Doba ledová, Grinch, Garfield, Na Vlásku či Horton, které vám letos pod stromeček nadělí televize Prima. Vznik takové pohádky je ale pro její tvůrce často až hororový. Člověk by řekl, že se tvůrčí tým nejvíce zapotí hlavně při 3D animacích, ale ty hravě strčí do kapsy hraný Grinch. Tento příběh je nejen díky roztodivným Kdovíkům, jejich oblečení a prapodivným obličejíčkům vskutku bláznivě rozkošnou podívanou.

 

Aby vše bylo v pořádku a namaskovaným hercům se neodlepil legrační nosík, obří řasy, bláznivé zuby, anebo se jim nezbortil složitý účes, muselo být na place přítomno v jeden okamžik hned 45 maskérů. A zapotily se i kostymérky, které pro natáčení musely ušít 443 ztřeštěných kostýmů tak, aby byl každý jedinečný. Nejsložitější ale jednoznačně byla výroba kostýmu pro samotného Grinche, který se pyšnil chlupy yaka obarvených na zeleno. A jednoduché to neměl právě ani Jim Carrey, který ztvárnil tohoto svérázného zeleného chlupáče s o dvě čísla menším srdcem. Herec většinu času nosil žluté kontaktní čočky. Časem to pro něj ale začalo být tak nesnesitelné a bolestivé, že mu oči musely být dobarveny dodatečně v postprodukci, a to pro grafiky byla skutečná třešnička na dortu.

 

Horton

Horton (2008)          

 

O Kdovících je překvapivě i pohádka Horton, jehož hlavního sloního hrdinu v originále namluvil také Jim Carrey. Ten díky tomu ovlivnil konečnou Hortonovu podobu, jelikož měl slon na začátku mnohem menší tlamu. V podání Carreyho se ale změnil ve slona velmi upovídaného a s tím se změnila i velikost jeho tlamy.

 

Zdálo by se, že takhle pohádka vznikala jako po másle, jenže! Ve scéně, kde Vlad vytrhne Hortonovi z chobotu jetel a upustí ho do jetelového pole, je na tomto poli naanimováno půl biliónu jetelových lístků. Dokážete si vůbec představit, jak dlouho takové šílené množství grafici museli vytvářet? Nemohli lístky jetele jen překopírovat, výsledný efekt by totiž nevypadal přirozeně.

 

Na vlásku

Na vlásku (2010)                                  Photo © Walt Disney Pictures 

 

Podobné trápení měl i tým, který pracoval na pohádce Na vlásku. Hlavní hrdinka, která je celý film bosá, se pyšní hustými a především dlouhatánskými vlasy. Tvůrci tak museli naprogramovat zcela nový software na simulaci vlasů a jejich pohybů. Nejprve při celém filmu pracovali se 147 speciálními hadičkami, na které ve finále implementovali neuvěřitelných 140 tisíc jednotlivě vymodelovaných vlasových vláken. Možná i proto se tento snímek řadí mezi nejdražší animované filmy v historii. Právě kvůli složitostem s Locičinými vlasy se film připravoval neuvěřitelných šest let a náklady na jeho výrobu se vyšplhaly až na astronomických 260 milionů amerických dolarů.

 

Trable ale byly i s hlavním mužským hrdinou, který se měl původně jmenovat Bastian. Podle režiséra Byrona Howarda měl být Flynn tím nejkrásnějším hrdinou všech dob. Všechny členky štábu musely přinést fotky mužů, které jsou podle nich a jejich okolí ti nejnádhernější. Zlodějíček Flynn je tak kombinací mnoha slavných i neznámých krasavců. Když se ale pozorně zadíváte, uvidíte v jeho tváři rysy Toma Cruise, Jaka Gyllenhaala či Zachary Leviho. Oproti tomu je vznik svátečního příběhu Doba Ledová: Mamutí Vánoce procházka růžovým sadem. S jediným zádrhelem se setkali dabéři našich zmrzlých oblíbenců. Ti byli režisérem nuceni k improvizaci, aby zněly dialogy co nejvěrohodněji. Věděli jste ale, že nejoblíbenější postavička Scrat, se měla v sérii této zmrzlé pohádky objevit původně jen na začátku filmu, ale při testovacích promítání byla reakce publika na ni tak veliká, že se tvůrci rozhodli, aby se ve filmu objevovala častěji?

 

Garfield

Garfield ve filmu (2004)                       Photo © 20th Century Fox

 

 

Úplně nejjednodušší byl vznik pohádkové komedie Garfield. Kromě animovaného vyžraného kocoura, pro něhož je největším dobrodružstvím setkání s pavoukem, anebo dobývání ledničky, je celý snímek hraný, a to včetně všech ostatních zvířat.

 

Je tedy až s podivem, že se tvůrcům podařilo ve filmu nasekat hned několik chyb. Ve scéně, kdy je Garfield vyhozen z domu, mají malá dvířka zelenou barvu a jsou neprůhledná. V ostatní záběrech jsou ale černá a průhledná. A když na nádraží nahánějí Odieho, má psík v jednom záběru na krku elektrický obojek, v následujícím záběru ho nemá a poté ho zas zázračně a hlavně nepozorovaně získá zpět. Legrační ale je, že když Garfieldův páníček odejde hledat ztraceného Odieho, zrzavý lenoch při přepínání televizních kanálů narazí na psa Spasitele ze seriálu Simpsonovi.



Celoroční úsporné venkovní vířivky od Villeroy & Boch a také originál Jacuzzi vířivé vany. | Digitalizace VHS a převod VHS nejen Praha, Ostrava, Olomouc, Brno.. a také Hi8, 8mm, Digital8, 8mm filmů, 16mm filmů s vylepšením obrazu i zvuku na profesionálních VHS videopřehrávačích. |