example

Články

Tři oříšky pro Popelku aneb Pohádka, kterou máme rádi!

Články
16.02.2014 | zobrazeno 1990x
Tři oříšky pro Popelku aneb Pohádka, kterou máme rádi!
Hodnocení: 

Kdo z nás by ji neznal? Od útlého věku slýcháváme vyprávění o dívce, která je nejen krásná, ona je také pracovitá, nebojácná a přitom tak laskavá ke všem. Přesto, že zůstala zcela sama, se zlou macechou a její dcerou. Ano. Hádáte správně, Popelku s třemi kouzelnými oříšky, které jí přinesly lásku a štěstí máme na mysli. Nebylo těžké to uhodnout, viďte.


 

Tou naší nejoblíbenější ze všech, která patří neodmyslitelně k svátkům vánočním, klidu a odpočinku, ale nejen k nim, je úspěšná česko-německá filmová pohádka ze sedmdesátých let režiséra Václava Vorlíčka. V hlavních rolích s Libuší Šafránkovou jako umouněnou Popelkou a Pavlem Trávníčkem, svéhlavým princem. Ten se místo studia dvorní etikety a přípravě na ples věnuje lovu a tropí hlouposti po lesích. A to si král s královnou přejí, aby si na plese našel nevěstu. Filmová pohádka není úspěšná jen u nás, oblíbili si ji i v mnoha evropských zemích.

 

Střídají se pocity smutku a radosti, když Popelka dostane rozmarný úkol od své macechy a nevlastní sestry Dory roztřídit hrách od popela, aby nezahálela. Přitom ony samy se chystají a krášlí na ples na zámku, což Popelku samozřejmě mrzí, jelikož ona nemůže do sálu ani nahlédnout, ani se přiblížit k zámeckému oknu.

 

Tři oříšky pro Popelku

Tři oříšky pro Popelku Photo © Filmové studio Barrandov

 

Děj Popelky známe snad všichni nazpaměť, ten není nutné zde připomínat. Krom toho, že pohádka v loni oslavila 40. Let od prvního vysílání, málokdo možná ví, že původně se Popelka měla natáčet v letních měsících. Ano, dívka měla běhat po rozkvetlých loukách a atmosféra děje mohla být zcela jiná. Dovedete si to představit? Nicméně nečekané okolnosti natáčení tomu chtěly jinak, já myslím ku prospěchu, že celá pohádka je provázena bílými sněhovými vločkami a zasněženou krajinou. I v tom je její obrovské kouzlo.

 

Milujeme ji snad všichni, od malých dětí až po dospělé. Nebo znáte někoho, kdo to má jinak? Pohádku, kde dobro opět zvítězí nad zlem a my zažíváme pocit štěstí a spokojenosti. Tím si nás opakovaně získává a my natěšeni usedáme k televizním obrazovkám se svými nejmilejšími nebo uleháme do postýlky k našim dětem s knihou a čteme jim tiše řádky na dobrou noc. A oni tak krásně naslouchají …

 

 

Vyhrajte krásné pohádkové knížky Tři oříšky pro Popelku! V naší soutěži máte šanci!



Celoroční úsporné venkovní vířivky od Villeroy & Boch a také originál Jacuzzi vířivé vany. | Digitalizace VHS a převod VHS nejen Praha, Ostrava, Olomouc, Brno.. a také Hi8, 8mm, Digital8, 8mm filmů, 16mm filmů s vylepšením obrazu i zvuku na profesionálních VHS videopřehrávačích. |